Legtöbben hallottunk már a búzában található fehérjéről, amely kiterjedt gyulladást okoz a testben. Amerikában az emberek dollármilliárdokat költenek gluténmentes étrendekre egészségük megőrzése érdekében. De mi van, ha eleve nem jól közelítjük meg a kérdést?
A növényparadoxon című könyvében dr. Steven Gundry elismert kardiológus és szívsebész felfedi, hogy a glutén csak egy változata az elterjedt, igen mérgező, növényi alapú fehérjéknek, melyeket lektineknek hívunk. A lektinek nemcsak olyan gabonafélékben találhatók meg, mint a búza, hanem a "gluténmentes" ételekben is, melyeket általában egészségesnek tekintünk, úgymint a gyümölcsök, zöldségek, diófélék, babfélék és a hagyományos tejtermékek. Ezeket a fehérjéket a természet arra tervezte, hogy megvédje a növényeket a ragadozóktól (beleértve az embereket is). Emésztés során a lektinek kémiai háborút indítanak el a testünkben, gyulladásos reakciókat váltanak ki, ami súlygyarapodáshoz és komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.
Híres kaliforniai klinikáján dr. Gundry sikeresen kezel autoimmun betegségekben, cukorbetegségben, lyukasbél-szindrómában, szívbetegségben, idegrendszeri betegségekben szenvedő pácienseket egy olyan étrenddel, amely méregteleníti a sejteket, helyreállítja a bélflórát és táplálja a testet.
A növényparadoxonnak köszönhetően megismerkedhetünk ezzel a klinikailag bizonyított programmal, végigböngészhetjük a lektintartalmú ételek teljes listáját és azok egyszerű helyettesítőit. A könyvben recepteket is találhatunk, amelyeknek segítségével lépésről lépésre méregteleníthetjük a szervezetünket. A növényparadoxon rávilágít a salátástálunk mögött rejtőző veszélyekre - és bemutatja, milyen teljes értékű ételek kerüljenek az asztalra