A vásárlók értékelése alapján 2022-ben 8. alkalommal lettünk Magyarország legjobb internetes könyváruháza.

Az elveszett erdő

Alcím Hogy vannak a magyar erdők, ki vigyáz rájuk és van-e jövőjük?
Szerző Zelei Anna
Az elveszett erdő

Az elveszett erdő

Alcím Hogy vannak a magyar erdők, ki vigyáz rájuk és van-e jövőjük?
Szerző Zelei Anna
Kötésmód:
puha kötés
Kiadás éve:
2023
ISBN:
9786156168573
Kiadó:
Fekete Sas Kiadó
Nyelv:
magyar
Oldalszám:
232
Tömeg
300 g/db

(Második, javított, bővített kiadás)

Tényalapú, titokzatos ismeretterjesztő erdőbúvárkodásra invitálom a Természetbarátokat: Mire jó a műerdő és hogyan tudod megkülönböztetni az igazi, természetes erdőtől? Mit tud a jó erdész és kedveli-e a vadászt? Mit csinál az erdő, amikor ökoszisztémaszolgáltatást nyújt? Kinek az érdeke idős erdeink kivágása? És miért nem büntetik az évszázados erdők eltüzelőit? Mi az az özönnövény és hogyan képes megfojtani őshonos fáinkat? Egyáltalán mit tehetünk az erdő kért? Biodiverzitás, ökológia, szénmegkötés és társaik - környezetvédelmi fogalomtár példákkal.
Egy fa, egy növény sohasem lesz olyan népszerű, mint egy koala, panda vagy egy delfin. A fáknak egyszerűen rosszabb a marketingjük. Sokkal kevesebben kíváncsiak a növényekre, mint az állatokra, úgy is mondhatjuk, hogy nem hoznak olyan kiadós vizuális és financiális hasznot. Márpedig, ha az erdőre és növényeire így tekintünk, akkor halálra ítélt vállalkozás a megmentésük. Ne akkor akarjuk megismerni az erdőt, amikor környezetünk már csak nyomokban tartalmazza, hiszen akkor az egészséges emberiségnek is vége...

**
Magányosan kering a Föld nevű bolygó a sötét végtelen űrben. Egyetlen van belőle, egyszeri és megismételhetetlen. Hátán hordja milliónyi lakóját; embereket, állatokat, növényeket, egyszerűbb és bonyolultabb teremtményeket. Mind-mind teszi a dolgát, ahogyan az eleve elrendeltetett, miközben csak az ember gondolja mind közül, hogy ő áll az összes élőlény felett...
Drón ereszkedik lassan az erdő fölé, a zöldet pásztázza. Megkülönbözteti a fenyőt a lombhullatótól, fiatal erdőt az időstől, beteget az egészségestől, hőkamerájával látja a vadakat. Pontosan meg tudja mondani, hogy hol éjszakáznak a szarvasok, hol járnak a vaddisznók, jó volt-e a tavalyi makktermés és mekkora az idei szaporulat...
Ember és erdő. Csodálatra méltó lények, jelenlegi ismereteink szerint pótolhatatlanok. Az erdő kezdetektől fogva kíséri a Homo sapienst, segítségével óceánokon keltünk át, háborúkat nyertünk meg, teleket vészeltünk át, falvakat városokat építettünk. Társunk bölcsőtől a sírig.
Az ember átkozottul okos lény, jól tudja, hogy mennyire fontosak az erdők. De akkor miért haldokolnak? Miért vannak a 24. órában? Az erdő nem élet-halál kérdése. Annál sokkal fontosabb.
Zelei Anna

**
A WWF Magyarország ajánlásával:
Az erdők napjaink környezeti válságának tükrei. A felpörgő klímaváltozás erdőket is alakító hatásairól egyre többet hallunk, ugyanakkor ritkán gondolunk arra, hogy az ember által előidézett drámai folyamat csak az egyik utolsó csepp a pohárban. Valójában évszázadok óta pusztítjuk, gyengítjük és alakítjuk át erdeinket, alig törődve a következményekkel. Miközben az erdők még így, leromlott állapotukban is felbecsülhetetlen értéket jelentenek számunkra.
Az erdőkért sokan aggódnak. Egy-egy tarvágás néha lakossági tiltakozásokat is elindít. Magyarországon a szűk erdész és természetvédő berkeken túl mégis kevesen emelnek szót az erdők hatékonyabb, országos szintű védelme érdekében. Zelei Anna kivétel, aki bizony szót emel, sőt tollat ragad. Páratlan lendülettel írja le gondolatait az erdők történetével, működésével, a létüket fenyegető kihívásokkal kapcsolatban. A sok összegyűjtött ismeretet remek fotókkal, sőt versekkel illusztrálja. Ajánljuk könyvét mindazoknak, akik szívükön viselik a hazai erdők sorsát, többet szeretnének tudni róluk és a rájuk leselkedő veszélyekről, vagy akár tennének is értük.

Dr. Gálhidy László
WWF Magyarország, Erdő programvezető

25%
4 970 Ft
3 728 Ft
Kezdete: 2023.12.04   Visszavonásig érvényes!
Összehasonlítás
Könyvespolcra teszem.
Ajánlom
Nyomtat
Várható szállítási idő: 2-4 munkanap
A könyv megvásárlása után járó jóváírás virtuális számláján:: 37 Ft

Adatok

Szerző:
Zelei Anna
Alcím:
Hogy vannak a magyar erdők, ki vigyáz rájuk és van-e jövőjük?
Várható szállítási idő:
2-4 munkanap

Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

AZ ÖN ÁLTAL MEGTEKINTETT KÖNYVEK