A könyv fejezeteiben sorra vesszük a különféle magok, hüvelyes növények terméséből készült lisztek történetét, elnevezéseit és táplálkozás-élettani hatásait.
Tartalom:
A könyvben szereplő lisztfajták áttekintése
Az őrléstechnika fejlődése
A gabonafélék lisztjeinek értékelése
A búza (Triticum) és lisztjei
A közönséges búzából készült lisztek családja
Teljes kiőrlésű búzaliszt (BTKL)
Recept - Sajtos Spaetzle
Búza finomliszt (BL55)
Recept - Hamburgerzsemlék
Rétesliszt (BFF55)
Recept - Baconos-juhtúrós pogácsa
Búza Graham-liszt (BGL), avagy Graham-búzaliszt
Fehér búza kenyérliszt (BL80)
Félfehér búza kenyérliszt (BL112)
Durumbúza és lisztje
Recept - Széles metélt szárított paradicsomos gombaraguval
Tönkölybúza és lisztje
Recept - Tönkölyös tepertős pogácsa
Alakorbúza
Recept - Sajtos rudacskák
A rozs tulajdonságai
A rozs őrleményei
Fehér rozsliszt (rozslángliszt) (RL 60)
Világos rozsliszt (RL 90)
Recept - Rozscipó
Sötét rozsliszt (RL 125)
Teljes kiőrlésű rozsliszt (RTKL)
Recept - Sokmagvas stangli
A zab és őrleményei
Recept - Fahéjas zabkeksz
Árpa és lisztje
Recept - Olívabogyós gyökérkenyér
Kukorica és lisztje
Recept - Juhtúrós puliszka
Rizs és lisztje
Recept - Zöldséges kínai rizstészta
Köles és lisztje
Recept - Gyümölcsös kölesfelfújt
Cirok és lisztje
Recept - Lime-os barackos bögrés süti
Teff és lisztje
Recept - Etióp lepénykenyér
Álgabonák lisztjei
Amaránt és lisztje
Hajdina és lisztje
Recept - Parajos hajdinapalacsinta
Hüvelyesek lisztjei
Szója és lisztje
Csicseriborsó és lisztje
Recept - Zöldségpakora
Sárgaborsó és lisztje
Csillagfürtliszt
Olajos magvak lisztjei
Mandula és lisztje
Recept - Kakaós macaron
Gesztenye és lisztje
Tökmag és lisztje
Napraforgómag és lisztje
Kókusz és lisztje
Recept - Kókuszlisztes vörös áfonyás tallér
Burgonya és lisztje
Recept - Sörös tarja baconos savanyú káposztás burgonyagombóccal