A mintegy 200 ételreceptet ismertető szakácskönyv az ínycsiklandó erdélyi ízek világát varázsolja a konyhánkba.
A könyvből megismerhetjük a hagyományos erdélyi ételkészítési módokat, a nyárson és roston sütés, valamint a bográcsban főzés fortélyait. A méltán híres tárkonyos levestől a padlizsánkrémen át az ordás palacsintáig a legváltozatosabb erdélyi finomságokkal, húsos és zöldséges különlegességekkel, egytálasokkal, klasszikus édességekkel gazdagíthatjuk a vasárnapi ebédek vagy a hétköznapi vacsorák választékát.
A székely-csángó származású szerző több évtizedes gyűjtőmunkája eredményeképpen született meg e kulináris élvezeteket ígérő kötet. A székelyhídi tanárember az Erdélyi-szigethegységben, Székelyföldön, a Keleti- és Déli-Kárpátokban tett barangolásai során a táj szépsége mellett a "gyomorészeti" örömökben is nagy kedvét lelte. Mindig kereste a helyi ételeket és jellegzetes recepteket, így ismerte meg az erdélyi székely, magyar, csángó, román, valamint a partiumi, érmelléki magyar zamatokat. Kovásznai születésű székely feleségével, népes rokonságával nemcsak családi receptgyűjteménnyé rendezték az emberöltőnyi gyűjtés anyagát, hanem valamennyiünk gyönyörűségére - no meg jóltartásunk végett - kötetté állították össze.