A vásárlók értékelése alapján 2023-ban 9. alkalommal lettünk Magyarország legjobb internetes könyváruháza.

Ország Boltja 2023 Minőségi díj Szórakozás és kikapcsolódás kategória I. Helyezett

Borgőzös évszázadok

Alcím Az újvilági bortermelés szórakoztató története
Szerző Kovács Tibor - Kupa Enikő
Borgőzös évszázadok

Borgőzös évszázadok

Alcím Az újvilági bortermelés szórakoztató története
Szerző Kovács Tibor - Kupa Enikő
Kötésmód:
puha kötés
Kiadás éve:
2023
ISBN:
9789636200336
Kiadó:
Helikon Kiadó
Nyelv:
magyar
Oldalszám:
288
Tömeg
410 g/db

"Más területeken azonban még kacifántosabb módon próbáltak egy kis bódulatot elérni. Az ayahuasca, amelyet az Amazonas mentén fogyasztottak, és az ottani kúszónövényből főzték, amelyet szőlőnek is csúfolnak, olyan keserű volt, hogy szinte mindenki hányt tőle. Egyes törzsek a bódulat utáni vágyuk kielégítésre mérges varangyos békákat használtak. Ennek szofisztikált felhasználása úgy történt, hogy a békát lenyúzták, bőrét kiszárították, és ezt vagy elszívták, vagy italba keverve fogyasztották. Akik azonban azonnali bódulatra vágytak, egyszerűen megnyalták az élő békákat. llyen versenyhelyzetben nem csoda, ha a bor minőségi ugrást jelentett az indiánok számára."

Átok vagy áldás a bor az emberiségnek? Thomas Jefferson az utóbbit vallja, szerinte ugyanis a borissza népek soha nem olyan részegesek, mint a töményivók. Ebben igaza is van, mivel a történelem "legrészegebb korszakai" mind a töményhez kötődtek: vadnyugaton a whiskey-hez, az ausztrál gyarmatosítás a rumhoz, Anglia pedig a ginhez, melyhez némi terpentint és kénsavat is adtak, hogy még biztosabb legyen a hatás.
Történelmünk összefonódott a borral, melynek fogyasztását időről-időre megszakította vagy törvénytelen utakra kényszerítette az alkoholtilalom, ám az emberek egyértelművé tették: bor nélkül talán lehet élni, de biztosan nem érdemes.
Könyvünkben a bortermelés térképére újonnan fölkerült hat ország - Argentina, Chile, Kalifornia/USA, Dél-Afrika, Ausztrália és Új-Zéland - borkultúráját mutatjuk be rengeteg szórakoztató és humoros történeten, illetve a meghatározó személyek életén keresztül. Ezek a sztorik nekünk, magyaroknak is tanulságosak, ha kiváló borainkkal ismét részesei akarunk lenni a borpiac kínálta hatalmas üzletnek.

A szerző házaspár útja a könyv megírásáig egyenesnek semmiképpen sem nevezhető. Az még csak érthető, hogy a történész végzettségű Kovács Tibor egy bortörténetről szóló írásba kezd, de a közgazdász-pénzügyes Kupa Enikő a felületes szemlélő számára ettől meglehetősen távol áll - de csak első ránézésre. Közös szenvedélyük ugyanis az utazás, a borvidékek, borászatok és éttermek látogatása, amit már több mint két évtizede aktívan gyakorolnak, emellett borvacsorákat borkóstolókat is szerveznek.
Kupa Enikő közgazdász végzettsége mellett online marketing szakemberré képezte magát, és a Covid alatt a www.borkereskedes.hu webshopot kezdte el üzemeltetni férjével. Az utazás ellehetetlenülése miatt az oldalra virtuális bortúrákat írtak. Ezekből a blogokból nőtt ki ez a könyv. A szerzőpáros szereti magát Kupa-Kovácsnak nevezni, amely nevet ők adták gyerekeiknek, majd szép lassan visszakapták tőlük.

28%
4 499 Ft
3 239 Ft
Kezdete: 2024.02.25   Visszavonásig érvényes!
Összehasonlítás
Könyvespolcra teszem.
Ajánlom
Nyomtat
Várható szállítási idő: 2-4 munkanap

Adatok

Szerző:
Kovács Tibor - Kupa Enikő
Alcím:
Az újvilági bortermelés szórakoztató története
Várható szállítási idő:
2-4 munkanap

Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

AZ ÖN ÁLTAL MEGTEKINTETT KÖNYVEK