A vásárlók értékelése alapján 2022-ben 8. alkalommal lettünk Magyarország legjobb internetes könyváruháza.

Miért "alaptalan" a magyar demokrácia?- Pártok, konfliktusok, társadalmi kohézió és állampolgári nevelés

Szerző Csizmadia Ervin
Miért "alaptalan" a magyar demokrácia?- Pártok, konfliktusok, társadalmi kohézió és állampolgári nevelés

Miért "alaptalan" a magyar demokrácia?- Pártok, konfliktusok, társadalmi kohézió és állampolgári nevelés

Szerző Csizmadia Ervin
Kötésmód:
puha kötés
Kiadás éve:
2014
ISBN:
9789636935276
Kiadó:
Gondolat Kiadó
Nyelv:
magyar
Oldalszám:
320
Tömeg
300 g/db

"A Miért "alaptalan" a magyar demokrácia? folytatja és még inkább elmélyíti azt az utat, amelyen az utóbbi bő fél évtizedben járok: megpróbálom értelmezni a magyar politika örökösen előálló visszaeséseit. Véletlenekről, bizonyos politikai erők vagy személyek "rosszaságáról", vagy valami másról van itt szó? Sokak szerint egyszerűen csak arról, hogy "rossz" emberek, "rossz" pártok kezében van a hatalom. Szerintem ez fölöttébb kényelmes és kevéssé elgondolkodtató magyarázat. Engem másvalami motivál: üdvösnek tartanám végre komolyan értelmezni s megérteni azt a helyzetet, amelybe - úgy tetszik - időről időre belekerülünk. Aktuálisan megérteni annak a mélyebb okát, aminek a mai Fidesz-kormányzás például csak a tünete. E könyvben e megértéshez szeretnék merőben újszerű gondolkodási kereteket kínálni.
Az első nagyobb egységben a hazai pártverseny régi és új mintázatai, egészen pontosan a közöttük lévő folytonosságok izgatnak. Minél inkább elmélyülök a történelmet komolyan vevő nemzetközi irodalomban, annál határozottabban érzem: a hazai politológia nagy adóssága a történelmi múlt pártelméleti átvilágítása.
A könyv második nagyobb egységében valamelyest szűkítem a perspektívát és döntően a rendszerváltást követő 25 évre koncentrálok. Természetesen itt nem hagyom el a történeti nézőpontot, de az itt egymást követő írások valamelyest rövidebbek s esszészerűbbek. A fejezetben szinte külön falanxként állnak a demokráciára neveléssel és a társadalmi kohézió növelésének esélyeivel foglalkozó írások. Ahol csak lehet, ezekben a főleg az Élet és Irodalomban megjelent írásokban is igyekszem történeti s olykor nemzetközi összehasonlításokat tenni, és felhívni a figyelmet arra, hogy a magyar rendszerváltásból jószerivel teljesen kimaradt az állampolgári nevelés, minek következtében súlyos deficitek vannak a társadalmi kohézió terén is." (részlet a szerző előszavából)

25%
2 850 Ft
2 138 Ft
Kezdete: 2023.12.04   Visszavonásig érvényes!
Elfogyott, jelenleg nem rendelhető!
Összehasonlítás
Könyvespolcra teszem.
Ajánlom
Nyomtat
Várható szállítási idő: 2-4 munkanap
A könyv megvásárlása után járó jóváírás virtuális számláján:: 21 Ft

Adatok

Szerző:
Csizmadia Ervin
Várható szállítási idő:
2-4 munkanap

Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

AZ ÖN ÁLTAL MEGTEKINTETT KÖNYVEK