A vásárlók értékelése alapján 2022-ben 8. alkalommal lettünk Magyarország legjobb internetes könyváruháza.

Etimológiai szótár - Magyar szavak és toldalékok eredete

Szerző Zaicz Gábor
Etimológiai szótár - Magyar szavak és toldalékok eredete

Etimológiai szótár - Magyar szavak és toldalékok eredete

Szerző Zaicz Gábor
Kötésmód:
kemény kötés
Kiadás éve:
2021
ISBN:
9789634092926
Kiadó:
Tinta Könyvkiadó
Nyelv:
magyar
Oldalszám:
1033
Tömeg
1,61 kg/db

Második, javított, bővített kiadás

Régi és új szavaink eredetükkel és a hozzájuk kapcsolódó művelődéstörténeti érdekességekkel vallanak a magyarság történeti adatok nélküli korai históriájáról és nemzetünk újkori történelméről.

A Tinta Könyvkiadó 2., javított és bővített kiadásban megjelenő Etimológiai szótára 9022 szócikkben magas színvonalon és szakszerűen dolgozza fel a magyar nyelvi elemek eredetét. 8737 szócikk a szavak etimológiáját ismerteti, 275 pedig - elsőként a magyar szótárirodalomban - a magyar toldalékok eredetét adja meg. Az Etimológiai szótár közel kétszáz olyan szót is tartalmaz, mely korábban nem szerepelt egy etimológiai szótárunkban sem. A szócikkek minden esetben közlik a címszó első írásos előfordulásának évszámát, majd részletesen ismertetik a szó eredetét, keletkezésének módját. Az Etimológiai szótár szerzői feltüntetik azt is, ha egy-egy eredeztetés nem teljesen bizonyos, hanem csak valószínű vagy vitatott. A szócikkekben a címszavakon túl további 11605 származékszó eredetét találja meg az olvasó.

A szótári rész után a kézikönyv ismeretterjesztő célkitűzésének megfelelően a következő három függeléket találjuk: 1. A szavak és a toldalékok első írásos előfordulásuk sorrendjében, 2. A szavak eredet szerinti csoportosítása, 3. Szakkifejezések lexikona. Ez utóbbi 175 szakszó közérthető magyarázatát tartalmazza.

Zaicz Gábor főszerkesztő és a szócikkek öt szerzője - Dolovai Dorottya, Jankovicsné Tálas Anikó, Sipőcz Katalin, T. Somogyi Magda és Tamás Ildikó - a magyar nyelvtörténet elismert kutatói, akik nyelvünket, szakterületüket egyetemi képzés keretében magas szinten oktatják.

A Tinta Könyvkiadó biztos abban, hogy az Etimológiai szótár forgatása sokak számára nyújt izgalmas szellemi élményt, szolgáltat új kultúrtörténeti, művelődéstörténeti ismereteket azáltal, hogy betekintést ad a magyar szavak nemegyszer színes és kalandos történetébe. Az Etimológiai szótár ösztönzőleg hathat újabb szófejtő kutatások számára, és továbbgondolások kiindulásául szolgálhat.

A nagyközönség számára készített kézikönyvet ajánljuk mindazoknak, akiket érdekel szavaink izgalmas, gyakran rejtélyes eredete.

25%
9 990 Ft
7 493 Ft
Kezdete: 2023.12.04   Visszavonásig érvényes!
Elfogyott, jelenleg nem rendelhető!
Összehasonlítás
Könyvespolcra teszem.
Ajánlom
Nyomtat
Várható szállítási idő: 2-4 munkanap
A könyv megvásárlása után járó jóváírás virtuális számláján:: 75 Ft

Adatok

Szerző:
Zaicz Gábor
Várható szállítási idő:
2-4 munkanap

Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

AZ ÖN ÁLTAL MEGTEKINTETT KÖNYVEK