A vásárlók értékelése alapján 2022-ben 8. alkalommal lettünk Magyarország legjobb internetes könyváruháza.

Körkép a magyar nyelvről - Tizennyolc beszélgetés nyelvészekkel

Szerző Daniss Győző
Körkép a magyar nyelvről - Tizennyolc beszélgetés nyelvészekkel

Körkép a magyar nyelvről - Tizennyolc beszélgetés nyelvészekkel

Szerző Daniss Győző
Kötésmód:
puha kötés
Kiadás éve:
2021
ISBN:
9789634092827
Kiadó:
Tinta Könyvkiadó
Nyelv:
magyar
Oldalszám:
224
Tömeg
375 g/db

A Körkép a magyar nyelvről című kötet tizennyolc beszélgetést tartalmaz a magyar nyelv múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Az interjúkat Daniss Győző újságíró készítette nyelvünk tizennyolc avatott ismerőjével és kutatójával.

A beszélgetőtársak neves nyelvészek, szakterületük kiváló képviselői: Balázs Géza, Bárdosi Vilmos, Gerstner Károly, Grétsy László, Haader Lea, Hegedűs Rita, Hoffmann István, Horváth Péter Iván, Kemény Gábor, Keszler Borbála, Kiss Gábor, Kiss Jenő, Kontra Miklós, Navracsics Judit, Péntek János, Prószéky Gábor, Pusztay János és Raátz Judit - mindannyian különböző irányokból közelítve avatnak be a magyar nyelv titkaiba.

Az interjúkat olvasva betekintést nyerhetünk anyanyelvünk legősibb múltjába és máig tartó változásaiba. Szó esik többek között a magyar helynevekről és személynevekről, szólásaink és közmondásaink eredetéről, a szókincs változásáról, a nyelvművelés céljáról, helyesírásunk múltjáról és jelenéről. Sok minden kiderül a megszólításokról és köszönésekről, nyelvemlékeinkről, továbbá a nyelvjárásokról vagy épp a kétnyelvűségről. Megtudhatjuk a könyvből azt is, hozzávetőleg hány szava van a magyarnak, s hogy ezekből ki-ki hányat ismer és használ. Az sem marad említetlenül, mit adott, adhat a nyelvnek, a nyelvtudománynak az informatika.

A beszélgetéseket az adott témához szervesen kapcsolódó, informatív "keretes írások" színesítik és egészítik ki, amelyek további érdekességekkel szolgálnak - csángó kalácsrecept és 16. századi szerelmes levél mellett olvashatunk például a "zabot hegyezők" Kukutyinjáról is.

A kötet a legnemesebb ismeretterjesztő hagyományokat folytatja, olvasója a magyar nyelvtudomány legújabb eredményeiről szakavatott kutatóktól kap első kézből korszerű és közérthető tájékoztatást.

A TINTA Könyvkiadó ajánlja a magyar könyvkiadásban újdonságnak számító interjúkötetet a magyar nyelvet szeretők széles táborának.

25%
3 990 Ft
2 993 Ft
Kezdete: 2023.12.04   Visszavonásig érvényes!
Összehasonlítás
Könyvespolcra teszem.
Ajánlom
Nyomtat
Várható szállítási idő: 2-4 munkanap
A könyv megvásárlása után járó jóváírás virtuális számláján:: 30 Ft

Adatok

Szerző:
Daniss Győző
Várható szállítási idő:
2-4 munkanap

Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

AZ ÖN ÁLTAL MEGTEKINTETT KÖNYVEK