A vásárlók értékelése alapján 2022-ben 8. alkalommal lettünk Magyarország legjobb internetes könyváruháza.

Oroszok és magyarok - Magyar írók Oroszország- / Szovjetunió-tapasztalata az 1920-1930-as években

Szerző Hammerstein Judit
Oroszok és magyarok - Magyar írók Oroszország- / Szovjetunió-tapasztalata az 1920-1930-as években

Oroszok és magyarok - Magyar írók Oroszország- / Szovjetunió-tapasztalata az 1920-1930-as években

Szerző Hammerstein Judit
Kötésmód:
puha kötés
Kiadás éve:
2022
ISBN:
9786156039019
Kiadó:
Örökség Kultúrpol.Int.Nonprof.Kft.
Nyelv:
magyar
Oldalszám:
447
Tömeg
666 g/db

Milyenek az oroszok és milyenek vagyunk mi, a megfigyelők? Miként ragadható meg a félelmet és rajongást egyszerre kiváltó rejtélyes orosz világ? Hammerstein Judit vizsgálódásának tárgya a két világháború közötti Oroszországot megjárt magyar írók úti beszámolói. Ám a kötet horizontja időben és térben ennél sokkal tágasabb: a művek az elemzés során nemcsak egymásra reflektálnak folyamatosan, hanem számos más kortárs leírásra, megfigyelésre is. A szélesre tárt perspektívának, a folyamatos kitekintéseknek, kapcsolat- és szellemtörténeti kalandozásoknak köszönhetően Illyés Gyula és Nagy Lajos Szovjetunió-élménye nemcsak egymással kerül dialógusba, hanem többek között a 19. századi utazó, Custine márki, az első világháborús hadifogoly, Markovits Rodion, a mérnök Popper József, a társutas Károlyi házaspár, Arthur Koestler, a francia André Gide, Arthur Holitscher, az utazás nélkül is rendkívül jól tájékozódó Márai Sándor, valamint Sinkó Ervin tapasztalatával is.

A személyes narratívákon, éntörténeteken keresztül bomlik ki az a szövevényes, literátor értelmiségiekhez köthető, magyar és európai Oroszország-/ Szovjetunió-recepció, amely a reménykedéstől a rajongáson keresztül a drámai illúzióvesztésig a legszélsőségesebb érzelmi árnyalatokat is magában foglalja, akár mindegyiket egyetlen egyéni sorson belül.

A szerző számos új szempontra rámutat, eredeti, inspiratív következtetéseket is megfogalmazva. A kötet egyedisége talán mégis leginkább a korabeli értelmiségiek szemén keresztül az orosz-szovjet valóságot fürkésző, impozánsan sokrétű szellem- és kapcsolattörténeti körpanoráma megrajzolásában jut kifejezésre.


HAMMERSTEIN JUDIT (1969)
Történész, kulturális menedzser. Fő kutatási területe a két világháború közötti szovjet-magyar kapcsolattörténet, az első világháborús oroszországi magyar hadifogság és emlékirat-irodalom, valamint a két világháború közötti magyar eszmetörténet egyes kérdései. Hosszú éveket töltött el a kulturális igazgatás és diplomácia területén, többek között a Balassi Intézet vezetőjeként. Az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem interdiszciplináris doktori iskolájának elvégzését követően disszertációját a Károli Gáspár Református Egyetemen (PhD) védte meg, ahol jelenleg is oktat. A Magyar Nemzeti Múzeum tanácsadója, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár tudományos kutatója. Számos esszé, tanulmány és kritika szerzője.

25%
3 490 Ft
2 618 Ft
Kezdete: 2023.12.04   Visszavonásig érvényes!
Összehasonlítás
Könyvespolcra teszem.
Ajánlom
Nyomtat
Várható szállítási idő: 2-4 munkanap
A könyv megvásárlása után járó jóváírás virtuális számláján:: 26 Ft

Adatok

Szerző:
Hammerstein Judit
Várható szállítási idő:
2-4 munkanap

Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

AZ ÖN ÁLTAL MEGTEKINTETT KÖNYVEK