A vásárlók értékelése alapján 2022-ben 8. alkalommal lettünk Magyarország legjobb internetes könyváruháza.

Nagyhatalmi játszmák 1956 - A magyar forradalom a világpolitika erőterében

Szerző Peter Unwin
Nagyhatalmi játszmák 1956 - A magyar forradalom a világpolitika erőterében

Nagyhatalmi játszmák 1956 - A magyar forradalom a világpolitika erőterében

Szerző Peter Unwin
Kötésmód:
puha kötés
Kiadás éve:
2016
ISBN:
9789630986328
Kiadó:
Kossuth Kiadó
Nyelv:
magyar
Oldalszám:
288
Tömeg
470 g/db

Peter Unwin, brit diplomata 1956 júliusában, azon a napon kezdett el dolgozni a londoni külügyminisztériumban, amelyen Nasszer államosította a Szuezi-csatornát. 1958-ban, egy hónappal Nagy Imre kivégzése után került harmadtitkárként a budapesti brit külképviseletre, és első - 1991-ben magyarul is megjelent - könyvét Nagy Imréről írta. Később, 1983-bannagykövetként tért vissza a budapesti brit nagykövetségre és három évig töltötte be ezt a posztot. 1986-ban a dániai brit nagykövetség élére nevezték ki. 1989-től 1993-ig Londonban a Brit Nemzetközösség főtitkár-helyettese- ként dolgozott, és 1989. június 16-án részt vett Nagy Imre és társai újratemetésén.

Ez a könyv egy esztendőről szól. 1956-ról, amely megrengette a világot; és teljes átfogó képet ad róla. Úgy, hogy részletező pontossággal adja közre a magyar forradalom és szabadságharc krónikáját, valamint az ezzel kapcsolatos világpolitikai "játszmákat".
Megtudhatjuk, hogy ki volt az a tíz politikus, aki döntő szerepet játszott az akkori világpolitikai események kialakulásában, illetve, hogy ezek a tragikus, megrázó események milyen hatással voltak az azóta eltelt évtizedekre.
A szerző első kézből szerzett, személyes élményeivel fűszerezett történeteiből, elemzéseiből kulisszatitkokat ismerhetünk meg: hogy miként függött össze az 56-os ma gyar forradalom sorsa az SZKP XX. Kongresszusán elmondott titkos Hruscsov-beszéd del, az izraeli-brit-francia erők szuezi beavatkozásával, az amerikai elnökválasztással vagy azzal, hogy Gomułka került a lengyel kommunista párt élére és a poznani felkelés kérdésében volt mersze dacolni Hruscsovval. Miként történhetett meg, hogy az Egyesült Államok háta mögött Izrael, majd Nagy-Britannia és Franciaország is megtámadta Egyiptomot, és Fidel Castro egy kis csapat élén partra szállt Kubában.

A brit diplomata elemzéséből egyértelműen kiderül, hogy a szerencsétlen időzítésű szuezi válsággal foglalkozó Nyugat - a világháború kockázata nélkül - semmit nem tudott volna tenni és nem is akart semmit tenni a magyar függetlenség támogatásáért.
A hatalmas ismeretanyagra épülő könyv, amely 2006-ban jelent meg Nagy-Britanniában, izgalmas és elgondolkodtató olvasmány, amely a történelemben járatos, tájékozott olvasó számára is sok meglepetést és újdonságot tartogat.

28%
3 400 Ft
2 448 Ft
Kezdete: 2023.11.25   Visszavonásig érvényes!
Összehasonlítás
Könyvespolcra teszem.
Ajánlom
Nyomtat
Várható szállítási idő: 2-4 munkanap
A könyv megvásárlása után járó jóváírás virtuális számláján:: 24 Ft

Adatok

Szerző:
Peter Unwin
Várható szállítási idő:
2-4 munkanap

Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

AZ ÖN ÁLTAL MEGTEKINTETT KÖNYVEK