A vásárlók értékelése alapján 2022-ben 8. alkalommal lettünk Magyarország legjobb internetes könyváruháza.

Rejtelmes anyanyelvünk

Alcím Magyar szócsoportok eredete
Szerző Benkóczy György
Rejtelmes anyanyelvünk

Rejtelmes anyanyelvünk

Alcím Magyar szócsoportok eredete
Szerző Benkóczy György
Kötésmód:
puha kötés
Kiadás éve:
2021
ISBN:
9789634092988
Kiadó:
Tinta Könyvkiadó
Nyelv:
magyar
Oldalszám:
264
Tömeg
436 g/db

Ez a könyv minden magyarhoz szól, itthon élőkhöz és határainkon túliakhoz, bármely foglalkozásúhoz, rendű-rangúhoz. Édes anyanyelvünket szóban és írásban valamennyien kitűnően ismerjük és használjuk, de múltjáról, szavainak eredetéről és történetéről szinte semmit sem tud társadalmunk.

Java részük finnugor alapú, de honfoglalásunk előtt sokféle török nép közt éltünk, sőt etnikumunk is kétséges. A Kárpát-medencében megteremtett új hazában számos már itt élő néptől vettünk át új szavakat. Mindezek eredete, alakja, jelentése elhomályosult. Ez a mű rendkívül lebilincselő, és eddig soha nem hallott érdekességű valóságfeltárást tartalmaz.

Példaként álljon itt néhány. Tudja-e, hogy az ajtó, ajak és az ajz között van-e összefüggés? Mi köze a szemnek az ablakszemhez? Honnan ered egyház, ünnep, bölcs szavunk? Hányszor van sózva a sózott szalonna? Honnan származik a pogácsa, a piskóta, a majonéz, a mazsola, a mirelit? Tud-e a huncut szó sötét múltjáról? Mi köze van a kánikulának a kutyához? Miért értéktelen a talmi? Kalandoztak-e őseink? Kit neveztek pribéknek? A kérdéseket vég nélkül lehetne sorolni, de arra való a könyv, hogy e rejtélyeket megoldja.

Benkóczy György Rejtelmes anyanyelvünk című könyvében mintegy 2500 magyar szó történeti-etimológiai elemzését végzi el, oly módon, hogy a szavak eredetét 30 nagyobb tematikus csoportban tárgyalja. A Teremtés titkával rokonságot tartó édes anyanyelvünk 800 éves írott és több ezer éves íratlan előtörténettel rendelkezik. Az anyanyelvünket feldajkáló, műveltségünket megalapozó latin nyelv kivételes jelentőségét is tudatosítja.

Ez a hivatástudattal írott könyv azt a nemes oktatási és kutatási célt szolgálja, hogy a csodálatos, de bokaharapdáló történelemben "szél" kaszabolta anyanyelvünk műveltségünkben felmagasodjék, és ne legyünk a felejtés népe.

Dr. Cs. Varga IstvánA könyv először 1996-ban, kis példányszámú magánkiadásban látott napvilágot. A TINTA Könyvkiadó az első megjelenés után huszonöt évvel most szómutatóval ellátva jelenteti meg Benkóczy György sokak érdeklődésére számot tartó művét.

25%
3 990 Ft
2 993 Ft
Kezdete: 2023.12.04   Visszavonásig érvényes!
Elfogyott, jelenleg nem rendelhető!
Összehasonlítás
Könyvespolcra teszem.
Ajánlom
Nyomtat
Várható szállítási idő: 2-4 munkanap
A könyv megvásárlása után járó jóváírás virtuális számláján:: 30 Ft

Adatok

Szerző:
Benkóczy György
Alcím:
Magyar szócsoportok eredete
Várható szállítási idő:
2-4 munkanap

Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

AZ ÖN ÁLTAL MEGTEKINTETT KÖNYVEK