Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyv RészletekVarga Krisztián: Ellenség a baloldalon - Politikai rendőrség a Horthy- korszakban

-25%
Varga Krisztián: Ellenség a baloldalon - Politikai rendőrség a Horthy- korszakban
3 150 Ft
Akció: 2 363 Ft2363
Kezdete: 2018.01.31   Visszavonásig érvényes!

Miben különbözött a Horthy-korszak államvédelme az azt megelőző és az utána következő korszakok politikai rendőrségétől? Miért éppen a politikai baloldalt tartotta a rendszer a legfőbb állambiztonsági veszélyforrásnak? Miként befolyásolták a kormányzati körök a nyomozásokat, és hogyan változott meg a detektívek munkája a szűk negyedszázad alatt? És milyen viszonyban volt a rendőrség politikai osztálya a csendőrség és a honvéd vezérkar hasonló feladatokat ellátó szerveivel?

Varga Krisztián hiánypótló kötete többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ, miközben részletes áttekintést nyújt az 1919. augusztus 6-a és 1944. március 19-e közötti politika rendőrség történetéről, a Magyar Királyi Rendőrség Politikai Rendészeti Osztályának működéséről, illetve a baloldali pártok és mozgalmak ellen lefolytatott titkos és nyílt nyomozásokról. A szerv történetét követve jól kirajzolódik, hogy a Horthy-kor államvédelme miként idomult az éppen aktuális társadalmi közgondolkodáshoz, és a magyar uralkodó elithez hasonlóan hogyan vált képtelenné arra, hogy a világháború eszkalálódásakor felismerje, melyik politikai irány jelent valós veszélyt a társadalomra.

Varga Krisztián történész 1973-ban született Debrecenben, tanulmányait a Kossuth Lajos Tudomány Egyetemen végezte. Kutatási területe a két világháború közötti magyar állambiztonság, rendőrség és csendőrség története.

 • Várható szállítási idő
  1-3 munkanap
  Nyelv
  magyar
  ISBN
  9786155492808
  Kiadó
  Jaffa Kiadó
  Kiadás éve
  2015
  Oldalszám
  256
  Kötésmód
  kemény kötés
  Tömeg
  410 g/db
Webáruház készítés