A vásárlók értékelése alapján 2023-ban 9. alkalommal lettünk Magyarország legjobb internetes könyváruháza.

Ország Boltja 2023 Minőségi díj Szórakozás és kikapcsolódás kategória I. Helyezett

Kassa árnyékában - A Csatáry-ügy a dokumentumok tükrében

Szerző Verbovszki Sándor
Kassa árnyékában - A Csatáry-ügy a dokumentumok tükrében

Kassa árnyékában - A Csatáry-ügy a dokumentumok tükrében

Szerző Verbovszki Sándor
Kiadás éve:
2014
ISBN:
9786155374111
Kiadó:
Magánkiadás
Nyelv:
magyar
Oldalszám:
220
Tömeg
500 g/db

1944. március 19-én a német hadsereg megszállta Magyarországot, és néhány héttel később Kassán keresztül megkezdődött a magyarországi zsidóság deportálása, amely érintette a Kassa környéki zsidók jelentős részét is. Október 15-én Szálasi Ferenc átvette a hatalmat Magyarországon, és ezzel újult erővel folytatódott a zsidók, a politikailag másként gondolkodók üldözése és likvidálása.

Csatáry László 1942 őszétől 1944. október végéig két évet szolgált segédfogalmazóként Kassán a rendőrkapitányság állományában. Mivel a rendőrségen ő beszélte anyanyelvi szinten a német nyelvet, Horváth György, Kassa akkori rendőrfőkapitány-helyettese tolmácsolással és összekötő tiszti feladattal bízta meg. Munkája a magyra rendőrség és a német egység vezetője közötti információk közvetítéséből állt, így mind a rendőrségen, mind a városban az ő neve vált ismertté, és maradt meg ezáltal sokak emlékezetében. Nevét a háború után a Horváth György volt kasai rendőrfőkapitány-helyettes ellen indított magyarországi népbírósági eljárásban is felhasználták. Szlovákiában pedig "kollaboráció és fasiszta megszállás" bűncselekmény elkövetése miatt indult népbírósági eljárás az egykori magyar kassai rendőrkapitány ellen, amely halálos ítéletével zárult.

Ennek az 1941 júliusától 1945. január 18-ig terjedő kassai időszaknak tette kényszerű főszereplőjévé dr. Csatáry Lászlót Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Center jeruzsálemi vezetője.

28%
3 490 Ft
2 513 Ft
Kezdete: 2024.04.23   Visszavonásig érvényes!
Elfogyott, jelenleg nem rendelhető!
Összehasonlítás
Könyvespolcra teszem.
Ajánlom
Nyomtat
Várható szállítási idő: 2-4 munkanap

Adatok

Szerző:
Verbovszki Sándor
Várható szállítási idő:
2-4 munkanap

Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

AZ ÖN ÁLTAL MEGTEKINTETT KÖNYVEK