A vásárlók értékelése alapján 2016-ban Magyarosrszág legjobb internetes áruháza, az Ország Boltja lettünk.

Új Könyvek

Lélekvándor (B)

Szerző Tőzsér Árpád
Lélekvándor (B)

Lélekvándor (B)

Szerző Tőzsér Árpád
Kötésmód:
kemény kötés
Kiadás éve:
2019
ISBN:
9789632638485
Kiadó:
Napkút Kiadó
Nyelv:
magyar
Oldalszám:
76
Tömeg
500 g/db

"Ha [...] meg kellene határoznom, hogy mi is történik a mítoszokkal és a mítoszok szerepkörébe utalt történetekkel Tőzsér Árpád költészetében [...] azt mondanám: lírai metempszichózis, lélekvándorlás zajlik itt. De semmiesetre sem a boldog lelkeké. A költő nem idealizálja a mitikus figurákat: megmutatja, hogy éppen azért képesek átlépni a mi időnkbe, mert szenvedésük és nyomorúságuk minden különbözőségük ellenére örök rokonainkká teszi őket"- írja Angyalosi Gergely 2007-ben A mítosz mint a líra alapanyaga c. tanulmányában Tőzsér Árpád (1935) lírájáról.
Az idős, Pozsonyban élő költő új verskötetében a mítoszoknak és a "lírai metempszichózisnak" központi, versstrukturáló szerepük van, de "a mítoszok szerepkörébe utalt" újabbkori történet itt már legalább annyi, mint az antik világképző mese. Igen, a lélekvándorlás itt is tovább folyik, de többnyire olyan formában, hogy az ismert ókori "lelkek" azokat a történeteket és azt a történelmet is bevándorolják és magukhoz alakítják, amelyeknek/amelynek így vagy úgy már mi magunk (az olvasók) is tevékeny részesei voltunk vagy lehettünk volna. S még másabb szóval: a valódi mítoszok (sokszor a klasszikus irodalomból ismert történetek) újraírásainak jegyében a jelen történései is "mitizálódnak", múlttá válni látszanak s léttanulságokkal szolgának.
Mircea Eliade Az örök visszatérés mítosza c. könyvében ír a "rituális ismétlés archaikus rendszeréről", amelyben a mitikus múlt egyre inkább jelenné, a jelen pedig múlttá válik. Tőzsér új verskötete a mítoszok örök körforgásának lírai megképzésével mintha ezt a világritmust kívánná versbe állítani. S egyszersmind a költőnek azt az aggodalmát is kifejezi, hogy ez a körforgás ma, az ember végletes önállósodásával, a rendből való kiszakadásával kozmikus drámát sejtetően akadozik.

24%
1 990 Ft
1 512 Ft
Kezdete: 2021.06.11   Visszavonásig érvényes!
Összehasonlítás
Könyvespolcra teszem.
Ajánlom
Nyomtat
Várható szállítási idő: 2-3 munkanap

Adatok

Szerző:
Tőzsér Árpád
Várható szállítási idő:
2-3 munkanap

A szerző további könyvei

Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

AZ ÖN ÁLTAL MEGTEKINTETT KÖNYVEK